
Photographer in love - Ed van der Elsken ✪✪✪✪✪
Deze tentoonstelling in het Stedelijk Museum presenteert het werk van de beroemde straatfotograaf Ed van der Elsken. Zijn werk is puur en eerlijk. In de tentoonstelling krijg je een mooi beeld van zijn kijk op de wereld en je raakt geneigd om dat over te nemen.

Wat mij het eerst opviel aan zijn werk was de dunne scheidingslijn tussen hem en wat hij fotografeert. Hij staat vaak zelf op zijn foto’s en in de korte films die hij maakt, praat hij tegen de mensen op de film of richt zich op het publiek. Zijn onderwerpen zijn uiteenlopend; het dagelijks leven, zijn gezin, jongeren, stereotypes, zijn wereldreizen en ook veel Amsterdam, waar hij is opgegroeid. Hij stelt soms gedurfde vragen aan de mensen die hij filmt, maar altijd op een respectvolle manier. Je merkt echt dat hij bewondering en respect heeft voor mensen. Niemand wordt op een slechte manier afgebeeld, hij oordeelt niet. Jongeren fascineren hem; ze zijn een inspiratiebron voor zijn werk. Jongeren zijn op hun beurt door hem gefascineerd.

Seksualiteit en naaktheid is geen taboe voor hem; preuts is hij zeker niet. De manier waarop hij alles om zich heen bekijkt is nauwkeurig. Waarschijnlijk is dat de reden dat zijn werk zo goed is. Hij ziet en merkt dingen die anderen niet zo snel zouden opmerken. Sommige momenten die hij interessant vindt, zet hij in scène omdat hij het vast wil leggen. Hierdoor komen er ook veel goede foto’s die net wat beter zijn omdat ze nagespeeld zijn. Dat is dan niet zo eerlijk als in de tentoonstelling steeds beschreven wordt. Wat ze bedoelen met die eerlijkheid is vooral (denk ik) dat hij niet bang is om de realiteit te laten zien. Ookal is dat niet altijd wat mensen willen zien.



Veel foto’s zijn ontroerend omdat ze óf simpelweg heel erg mooi zijn óf om wat er op de foto staat. Bijvoorbeeld de tekeningen van besnijdenissen, gemaakt door kleine kindjes in Afrika. Of de foto’s van rouwende mensen op plekken waar ze met de dood samenleven, elke dag.
Persoonlijk vond ik de zaal over Parijs het meest boeiend. Je zag een soort van verandering in fotografeerstijl en interesse. Eerst lag de focus meer op de cliché’s van Parijs; de verliefde stelletjes aan de Seine, de bedelaars, de winkelstraten. Later ging het over het nachtleven vol drank, drugs, geflirt en eenzaamheid.
In de tentoonstelling zitten dagelijkse situaties, maar er zitten ook wat gebeurtenissen in verwerkt die Amsterdammers van toen allemaal hebben meegekregen. Bij de concerten van o.a Miles Davis en Ella Fitzgerald wist hij de intense beleving van de mensen vast te leggen. Dit deed hij op een manier waardoor het voelde alsof je daar zelf stond te dansen. Ed heeft eerder een boek gepubliceerd met als titel ‘Eye Love You'. Het betekent ik hou van jou, maar tegelijkertijd ook mijn ogen houden van jou. Dit vind ik heel mooi.
Het beste aan van der Elsken vindt ik dat letterlijk elke foto vragen bij me oproept. Er gebeurt best wel veel op zijn foto’s. Dat vind ik een positief punt. Voor mij draait fotografie er namelijk om dat er ruimte is voor je eigen interpretatie
Maak jouw eigen website met JouwWeb